Haber

Pakistan ile İran arasındaki gerginlik değerlendirildi

Pakistan ile İran arasındaki gerilimi değerlendiren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Ağır bir karşılık alabilir. Ancak Pakistan’ın buna ağır bir karşılık veremeyeceğini biliyor ve bu nedenle Sünnileri kışkırttığı iddiasıyla Pakistan’a füze saldırısı düzenledi.”

İran’ın son dönemde Orta Doğu’daki birçok sorunlu noktada aktif rol üstlendiğine dikkat çeken Prof., İran’ın her sorunda parmağı olduğuna dikkat çekti. İsmail Köse “İran’da siyaset, İran toplumunu bir arada tutmaya ve İran’daki otoriter teokratik iktidarı sürdürmeye yönelik politikalar doğrultusunda şekilleniyor. İran’da Perslerin nüfusu Kürtler ve Türkmenlerden fazla değil. Dolayısıyla İran’da bir İran toplumudur. Demografik açıdan sorunlu bir bölge olan İran, tarih boyunca Ortadoğu’da yer almış, Doğu’da mezhepçi politikaları sonuna kadar acımasızca kullanan, Müslüman coğrafyasında rastgele rahatsız edilmeden katliamlar gerçekleştiren terör örgütlerine lojistik sağlayan bir devlet olmuştur. Hatırlanacağı üzere İran, PKK’nın Türkiye’de kanlı saldırılar gerçekleştirdiği dönemde PKK’ya lojistik de sağlamıştı.İran, PKK’yı Türkiye’ye karşı koz olarak tutmaya devam ediyor.Aynı İran, Esad ailesinin Esad ailesine yönelik katliamlarına da destek vermişti. Sünniler, Suriye’de Şii siyasetini acımasızca kullanarak beş milyondan fazla Suriyelinin mülteci ve göçmen haline gelmesini izledi.Çocuklar, bebeklerin ölmesi İran’ın pek umurunda değildi. Aynı İran şu anda Filistin ve Lübnan’da Hizbullah’ı destekliyor. İran’ın Hizbullah-Hamas çatışmasında mutlaka Hizbullah’ı desteklediğini ve Sünni Hamas’a karşı mezhepçi politikalarla Hizbullah’ı her koşulda desteklediğini de biliyoruz. Son gelişmelerin okunup ona göre ele alınması gerekiyor. İran neden sebepsiz yere Pakistan’a saldırı düzenledi? Çünkü İran’ın saldırgan ve sert söylemine rağmen ne ABD hedeflerine ne de İsrail hedeflerine saldırı yapma potansiyeli yoktur. Dolayısıyla İran’ın bir şekilde kendi içindeki muhalefeti ve ona karşı yükselen sesleri susturması gerekiyor. Bunu zayıf bir hedefe karşı yapabilir. Pakistan, kurulduğu 1948’den bu yana istikrarın sağlanamadığı, sorunların çözülemediği, Hindistan’la sorunların, Keşmir’le ilgili sorunların çözülemediği bir coğrafyadır. Bu nedenle Pakistan İran için kolay bir hedeftir. İran herhangi bir devlete saldırırsa sert bir karşılıkla karşılanacaktır. Ancak Pakistan’ın kendisine sert bir karşılık veremeyeceğini bildiği için Sünnileri Pakistan’a karşı kışkırttığı gerekçesiyle füze saldırısı düzenledi. Başka bir devletin egemen devletinin topraklarına füze fırlatmak bir savaş eylemidir. “Ancak İran, Pakistan’ın buna etkili bir şekilde yanıt veremeyeceğini biliyor ve kolay bir hedef seçiyor” dedi.

“Ortadoğu’yu mezhepçi politikalarla karıştıran bir İran ile karşı karşıyayız.”

Köse, “İran, tarihinde çok sert ve sert ifadeler kullanmış olsa da hiçbir Hıristiyan devletle çatışmaya girmiş bir devlet değildir.” İran, mezhepçi politikalarla uzaktan kendisine gelebilecek baskılarla karşı karşıya. Yemen’de Husileri, Birleşik Arap Emirlikleri’nde Şiileri, Mısır’da Şiileri kışkırtıyor. Filistin’de Şiileri kışkırtıyor. Şu anda Irak’ta Şiileri de etkiliyor. Ortadoğu’da mezhepçi politikalarıyla ortalığı karıştıran bir İran ile karşı karşıyayız. İran tarih boyunca Şii politikalarıyla da Anadolu’yu kışkırtmıştır. Yine İran son yıllarda PKK’ya lojistik sağlıyor. “Takviye sağlayarak Türkiye’nin istikrarsızlaştırılmasını kendi gelecekteki çıkarları açısından fayda olarak görüyor.” – TRABZON

haber-foca.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu